Az alma meg a fája


 

http://www.ibhistorytopics.com/wp-content/uploads/2012/10/apple-tree.jpg

A gyermek születési horoszkópja mellett hasznos megnézni az édesanya (esetleg az édesapa) horoszkópját is, valamint összevetni azt a gyermekével. Ezt (vagyis két horoszkóp egymásra vetítését) hívják  szinasztriának.

Abban az esetben, ha a gyermekkel „egy hullámhosszon vagyunk”, vagyis a bolygóink hasonló elemekben állnak, könnyű dolgunk van, hiszen ösztönösen rá tudunk hangolódni csemeténk igényeire.

Például ha egy dominánsan Tűz jegyű (Kos, Oroszlán, Nyilas) energikus, cselekvésorientált „vagány” anyának és apának hasonló beállítottságú, Tűz vagy Levegő jegyű (Ikrek, Mérleg, Vízöntő) gyermeke születik, akkor az a gyermek biztosan „otthonosan” érzi majd magát a családban.

Azonban, ha ugyanebbe a családba egy dominánsan Víz jegyű (Rák, Skorpió, Halak) visszahúzódó, túlérzékeny, álmodozó gyermek érkezik, akkor ő könnyen a család „kakukktojásává” válhat, a szüleitől gyökeresen eltérő temperamentummal, számukra érthetetlen viselkedéssel, reakciókkal.

Ugyanez a helyzet az anya-gyermek kapcsolatok estén, amikor anya és gyermeke viszonya az édesanya legjobb szándékai ellenére is nehézkesen működhet.

Egy Víz vagy Föld Holddal rendelkező kisgyermek például rendkívül ragaszkodó, bújós, mélyen vágyik a testi közelségre, a biztonságra, igényli, hogy édesanyja minél többször átölelje, ölbe vegye. Ha ezzel szemben az édesanyja képlete mondjuk Levegő hangsúlyos, akkor ő sokkal inkább szellemi (semmint érzelmi vagy testi)beállítottságú, sokat beszél a gyermekhez, szóban biztosítja a szeretetéről, mesél neki, szívesen viszi társaságba, de feltehetőleg sokkal kevesebbet simogatja és ringatja, mint amennyire arra gyermekének szüksége lenne.

Egy Levegő vagy Tűz Holddal rendelkező gyermeknél pont fordítva van a helyzet. A szeretet túlzott fizikai megnyilvánulása számukra fojtogató. Ők sokkal inkább cselekvésorientáltak és önállóak, „nincs idejük” az ölben üldögélésre, sokkal fontosabb dolguk van: felfedezni a világot. Nincs szükségük rá, hogy az édesanyjuk a „szárnyai” alá vegye őket, azt szeretik, ha beszélget velük, elegendő szabadságot biztosít számukra, bíztatja és lelkesíti őket, és benne van minden játékukban.

Ilyen esetben hiába próbáljuk meg – önmagunkból kiindulva – gyermekünk számára a legjobbat nyújtani, ha egyszer az nem felel meg az ő igényeinek.

Ám ha a gyermekasztrológia segítségével megértjük, hogy csemeténk személyisége hol és miben tér el a miénktől, már tudatosan és személyre szabottan, az ő speciális igényei szerint igazíthatjuk hozzá a gondozási­ és nevelési módszereinket.